5 tips tegen cynisme

07/01/2021

Cynische medewerkers: een hardnekkig probleem

Cynische medewerkers vormen een vervelend en soms hardnekkig probleem voor organisaties. Deze mensen hebben weinig hoop op positieve veranderingen in hun organisatie. Wat collega’s of het management ook bedenken om de veiligheid te verbeteren 'het zal toch niet helpen', denken ze. Of erger nog: het zal niet eens worden uitgevoerd.

Cynische mensen zoeken niet naar manieren om dingen te verbeteren; ze leveren vaak geen bijdrage aan verbeterinitiatieven en zetten zelf meestal geen acties op. Cynisme kan spelen op organisatie-, team- of individueel niveau, of bij leidinggevenden. Door het aan te pakken dáár waar het speelt, leert u mensen weer te zoeken naar hun invloed; naar wat zij wél kunnen veranderen.

Cynische medewerkers

5 tips tegen cynisme

Hieronder geven wij u 5 tips voor het omgaan met cynische medewerkers.

  1. Bij het bestrijden van cynisme moet de nadruk liggen op geloofwaardigheid en communicatie. Manipulatie, dwang en voeren van onderhandelingen zijn uit den boze.
  2. Overenthousiasme creëert cynisme. Het scheppen van overtrokken verwachtingen bij veranderingen leidt tot teleurstellingen. 
  3. Geef fouten toe. Cynisme heeft velerlei oorzaken en die zijn ook te vinden in mislukte veranderingen in het verleden. Maak die mislukkingen bespreekbaar, praat over verantwoordelijkheid en geef eigen fouten zonder mankeren toe.
  4. Onderzoek van de Amerikanen Reichers, Wanous en Austin heeft uitgewezen dat cynisme vaak voorkomt in situaties waarin te weinig informatie over veranderingen wordt verstrekt, waarin er geen bevredigende antwoorden op gestelde vragen komen, en waarin mensen niet betrokken worden bij besluitvorming.
  5. Cynisme is een belangrijk signaal voor burn-out. Cynici zijn minder betrokken, minder tevreden en minder gemotiveerd om hard te werken. En ze geloven minder dan niet-cynici dat hun goede prestaties tot betere resultaten kunnen leiden.

 

Renée van Veen | D&F Safety Culture

Geschreven door Renée van Veen, projectmanager en trainer bij D&F Consulting B.V.

Renée is expert op het gebied van veiligheidscultuur en gedragsverandering en heeft als missie om op een creatieve en prikkelende manier veiligheid ‘leuk’ te maken.

 

PROFESSIONELE ONDERSTEUNING NODIG? NEEM CONTACT OP

Heeft u ook problemen met cynisme in uw organisatie of wilt u onderzoeken op welk niveau cynisme aanwezig is binnen uw teams? Wij kunnen u helpen, neem direct contact op met onze adviseurs voor een vrijblijvende kennismaking.

Neem contact met mij op

versturen

Of bel ons direct op

076 5040 340