Case: Train de trainer, `Samen veilig verder`

Veiligheid: al jarenlang is het een terugkerend punt van aandacht op de terminal. En niet zonder resultaat; door de vele investeringen en gestandaardiseerde Vopakprocedures is het werk de afgelopen jaren een stuk veiliger geworden. Maar het kan nog beter, vindt Ronald Hoogendijk van Vopak. 

 

Het veiligheidsniveau verhogen

“Inmiddels vergeet niemand een helm, schoenen en bril als hij de terminal op gaat en de laatste jaren hebben we de ongevalscijfers sterk zien dalen. Maar we willen veiligheid op een hoger plan krijgen. Het gaat veel verder dan alleen persoonlijke bescherming. Preventie van incidenten en procesveiligheid daar moeten we aan blijven werken.”

Train de Trainer

“Van operator tot account manager, iedereen heeft zo zijn eigen moeilijkheden waar hij of zij tegenaan loopt, zijn eigen ideeën over hoe het beter kan”, vervolgt Ronald. “Om dat allemaal boven tafel te krijgen, hebben we een adviesbureau ingeschakeld en een methode waarbij aan aantal van onze eigen mensen door specialisten worden opgeleid tot veiligheidstrainers. Op hun beurt trainen die de rest van de terminal.”

Link met de praktijk

“Vopak Chemie heeft deze methode al toegepast”, zegt Ronald. “Paul van der Zwaard en ik hebben een dag meegekeken en we waren erg onder de indruk van wat we zagen. Het is echt knap wat collega’s voor elkaar kregen. Zij wisten goede discussies te leiden over veiligheidsthema’s, zonder dat er daarbij met de vinger naar elkaar werd gewezen. En het waren niet de makkelijkste discussies. De thema’s vond ik sterk gekozen, uit de praktijk van de chemische industrie. En er werd geoefend in aanspreken op gedrag met acteurs, waardoor iedereen meteen terugkreeg wat hij of zij goed of fout deed.”

Er is een training ontwikkeld die precies aansluit op onze terminal: ‘Samen Veilig Verder’. “Door de rondetafelgesprekken met mensen uit alle afdelingen van het bedrijf hebben zij een beeld gekregen van wat er leeft op de terminal. Op basis hiervan is de inhoud van de training bepaald.

Goede Interactie

“Een van de voordelen van deze training is dat de groepen gemengd zijn”, zegt Renée. “Door mensen van verschillende afdelingen en ploegen samen de training te laten volgen worden onderwerpen van alle kanten belicht. En het is natuurlijk een groot voordeel dat de training wordt gegeven door ‘eigen mensen’.

Benieuwd naar de mogelijkheden? Neem contact op

Wilt u meer weten over een train-de-trainer programma voor uw organisatie? Neem geheel vrijblijvend contact op met onze adviseurs om de mogelijkheden te bespreken.

Neem contact met mij op

versturen

Of bel ons direct op

076 5040 340