Case: Veiligheidsambassadeurs

Het veiligheidstraject bij Heineken Den Bosch waarin 38 veiligheidsambassadeurs werden begeleid en gecoacht startte in 2015. Samen bereikten zij zo’n 400 productiemedewerkers op de brouwerij.

 

Het traject bestaat uit een aantal toolboxen die door de veiligheidsambassadeurs verzorgd worden, zoals bijvoorbeeld een toolbox over ‘aanspreken op gedrag’, ‘werken met gevaarlijke stoffen’, ‘de LMRA’ en ‘werken op hoogte’. De toolboxen en veiligheidsacties worden door de veiligheidsambassadeurs met begeleiding van ons elke 8 tot 12 weken ontwikkeld, geoefend en uitgerold over de gehele organisatie.

Lees hieronder hoe een veiligheidsambassadeur en een leidinggevende van Heineken Den Bosch dit traject hebben ervaren.

Veiligheidsambassadeur aan het woord

“Door het veiligheidstraject ben ik bewuster geworden en alerter op de veiligheidsaspecten die in de brouwerij spelen. Door veel naar de collega’s te luisteren en veel dingen voor collega’s uit te zoeken heb ik zelf ook meer kennis op het gebied van veiligheid opgedaan en let ik ook meer op veiligheidskwesties. Als ik een toolbox geef over een bepaald onderwerp wil ik er immers ook alles over weten. Bij collega’s zie ik dat ze mij makkelijker aanspreken over veiligheidsissues die spelen of knelpunten die ze ervaren.  Ik ben voor hun echt een aanspreekpunt op het gebied van veiligheid geworden.

De ontwikkelingen die ik zelf heb door gemaakt zijn dat ik het gevoel heb gekregen dat ik er bij hoor. Daarnaast ben ik nu in staat ben om voor een groep te staan en tijdens de toolboxen en werkoverleg een Veiligheidsambassadeur Heinekendiscussie over een veiligheidsthema te leiden. Daarbij is het voor mij heel belangrijk dat ik me daar goed op voorbereid. Ik vind het ook belangrijk dat ik mijn veiligheidsrol waarmaak door het goede voorbeeld te geven en zo veel mogelijk nieuws op het gebied van veiligheid naar buiten te brengen. Mensen willen graag zien dat ik iets doe met de vragen die ze me stellen of de input die ze me geven.

De begeleiding die ik heb gekregen was goed en de uitleg over hoe je een toolbox maakt en hoe je de toolbox geeft was heel duidelijk. Ze zorgen ook dat wij als veiligheidsambassadeurs zelfstandig worden door ons ook zelf toolboxen te laten ontwikkelen of de uitvoer te laten organiseren.”

  • Ruud de Werdt (Specialist Operator Brouwen)

Leidinggevende aan het woord

In het begin was het wennen om de verantwoording voor het bespreken van veiligheidsthema’s bij de veiligheidsambassadeurs neer te leggen. Diverse Safety rolhouders (veiligheidsambassadeurs) pakken hun rol goed op en hebben nu meer “status” op het gebied van veiligheid in de teams. Ze worden gezien als het aanspreekpunt op het gebied van veiligheid binnen hun eigen team en hebben zelf daadwerkelijk meer kennis gekregen over bepaalde veiligheidsthema’s. Dit geeft hen het vertrouwen om voor de groep te gaan staan en iets te vertellen over een bepaald onderwerp.

De begeleiding was daarbij erg prettig. Veel geduld en goed inlevingsvermogen hebben ervoor gezorgd dat de medewerkers gemotiveerd en met een gevulde rugzak de toolbox-meeting in hun ploegen hebben doen slagen.

  • Jos Habraken(Teamleider Verpakken)

Wilt u ook veiligheidsambassadeurs inzetten op de werkvloer? Neem contact op

Wilt u meer informatie over de ontwikkeling van veiligheidsambassadeurs in uw organisatie? Neem geheel vrijblijvend contact op met onze adviseurs.

  • Bekijk hier alle referenties

Neem contact met mij op

versturen

Of bel ons direct op

076 5040 340