Case: Veiligheidsprogramma `Samen veilig werken`

Het veiligheidsprogramma ‘Samen veilig werken’ draagt bij aan de bewustwording binnen diverse Draka vestigingen. De nieuwe SHE-strategie is erop gericht om mensen vanuit hun eigen overtuiging en ervaring te laten kennismaken met verbeteringen op het vlak van veiligheid.

Hoe zit dat veiligheidsprogramma ‘Samen veilig werken’ precies in elkaar?

Drie betrokkenen uit Amsterdam en Emmen delen hun bevindingen.

Eric Driessen, plantmanager in Amsterdam:

‘We hebben daarvoor een beroep gedaan een firma die gespecialiseerd is in veiligheidstrainingen en meer specifiek in gedragswijzigingen. De bedoeling is immers niet om mensen met allerhande regels om de oren te slaan, maar om ze te laten inzien dat voorschriften wel degelijk nut hebben. En daarvoor wordt geen beroep gedaan op deskundigen in maatpak, maar wel op Draka-medewerker.

Marcel Koops, operator in Emmen:

Hij stelde zichzelf kandidaat om aan het project mee te werken en verraste daarmee vriend en vijand, maar vooral zichzelf. ‘Mijn eerste reactie was misschien nogal impulsief’, vertelt Marcel. ‘Het doel leek me leuk en daarom wilde ik wel meedoen, maar de concrete invulling ervan was me nog niet duidelijk. Ik schrok dan ook zeer toen ik hoorde dat ik voor een groep collega’s moest spreken. Ik ben eigenlijk vrij verlegen maar ik had A gezegd, dus vond ik dat ik ook B moest zeggen. Niet alleen omdat ik in het project geloof, maar ook omdat ik er zelf iets van zou kunnen leren.’

En zo komt het dat Marcel en zijn collega-trainers intussen al meerdere cursussen hebben gegeven aan groepen van gemiddeld zestien personen. Al moesten ze daarvoor natuurlijk eerst zelf training volgen.

‘De externe trainers hebben ons gedurende een paar dagen opgeleid. Enerzijds kregen we de inhoud van de cursus te horen en anderzijds leerden we ook heel veel over presentatietechnieken: hoe sta je enthousiast voor een groep, hoe houd je de aandacht vast, hoe breng je discussies op gang? Erg interessant, maar toen ik het de eerste keer zelf moest waarmaken, was ik toch vreselijk zenuwachtig. Het resultaat viel echter ontzettend mee. De collega’s reageerden heel enthousiast op die aanpak’, vertelt Marcel. ‘Iedereen werkte goed mee en alles verliep vlot. Ze toonden respect voor wat ik deed en vertelde. Ook collega’s van wie ik het niet direct verwachtte, kwamen met complimenten aanzetten.’

René Foppen, fabricageprocestechnoloog in Amsterdam:

Ook hij is kwistig met complimenten. Hij volgde begin oktober een veiligheidscursus en stond versteld van zijn collega’s. ‘Elke cursus wordt gegeven door drie trainers. Twee van hen ken ik persoonlijk. Ik vond het leuk om hen daar te zien staan in plaats van een deskundige van een extern bureau, want daarbij is de afstand altijd zo groot. Nu was het ijs meteen gebroken en bovendien deden ze het ontzettend goed. Ze kennen de situatie en onze manier van werken. Dat is volgens mij het grote voordeel van een opleiding die medewerkers uit de fabriek geven. Ze begrijpen de wensen van de groep veel beter dan een buitenstaander’, aldus René Foppen.

Feedbackmuur

Alle lof dus voor de trainers en het hele project, al is er ook plaats voor commentaar. Dat kan na elke training door middel van de bekende gele post-its geuit worden op de zogenaamde feedbackmuur. Ook René droeg zijn steentje bij: ‘Ik heb de trainers een groot compliment gegeven voor wat ze die dag gepresteerd hadden’, zegt hij. ‘Daarnaast heb ik nog enkele suggesties gedaan om de veiligheid in de fabriek te verbeteren.’ Dat laatste is geen onbelangrijk gegeven binnen het project, vindt ook Eric Driessen.
‘Na elke training verzamel ik de feedback op de muur. Er staan soms zeer interessante dingen op en die komen uit alle lagen van de fabriek. We moeten die verwachtingen natuurlijk goed opvolgen: we bekijken hoe we er gevolg aan kunnen geven en hoe we erover kunnen communiceren. Maar we moeten ook terugkoppelen als we ergens geen gevolg aan geven en duidelijk maken waarom. Zo’n feedbackmuur is immers geen bestellijst.’

Een schot in de roos!

Naar verluidt worden in de fabriek al wel bepaalde technieken uit de cursussen toegepast en dat is een goed teken. Een echte mentaliteitswijziging kost altijd tijd, maar de wil om te veranderen is er in ieder geval. En dat moet zich langzaamaan doorzetten binnen heel Draka. Over de alternatieve trainingsmethode is iedereen het eens: dat is een schot in de roos!

Marcel Koops: ‘Ook voor het zelfvertrouwen is het een enorme aanrader. Ik heb veel geleerd over hoe ik overkom bij een groep en dat op zich is al heel verrijkend. Daarnaast ben ik heel blij dat ik heb kunnen bijdragen aan het veiligheidsbewustzijn in de fabriek. Ik heb iets laten opleven bij de mensen en daar doe ik het voor.’

Interesse in een veiligheidsprogramma? Neem contact op

Wilt u ook aan de slag met de veiligheidscultuur en het veiligheidsbewustzijn in uw organisatie? Neem geheel vrijblijvend contact op met onze adviseurs om de mogelijkheden te bespreken.

Neem contact met mij op

versturen

Of bel ons direct op

076 5040 340