Diensten Duurzaamheidscultuur

D&F Consulting bundelt samen met Kader Group alle expertise op diverse duurzaamheidsthema’s, van technisch, organisatorisch tot cultuur en gedragsaspecten. Een samenkomst van expertise op alle duurzaamheidsthema's. Thema’s als maatschappelijk verantwoord ondernemen en duurzaamheid worden steeds belangrijker, ook voor het bedrijfsleven. D&F en Kader Group helpen met het verduurzamen van uw bedrijfsvoering. Hoe we dat doen?

Techniek

Op technisch gebied helpen we u met energie audits (EED), CO2 reductie, verduurzaming van gebouwen of het circulair maken van uw product(ie).

Organisatorisch

Op organisatorisch gebied helpen we u met Integraal Compliance Management, ESG – GRI of CSR rapportages, ISO 14001, 26001 of 50001 certificeringen of maatschappelijk verantwoord inkopen (MVI).

Cultuur en gedrag

Op het vlak van organisatiecultuur en – gedrag sluiten we aan bij lopende cultuurprogramma’s, bijvoorbeeld op het vlak van veiligheid, gezondheid of kernwaarden. Aansluitend bij de structuren en systemen in uw organisatie verbeteren we het bewustzijn van duurzaamheidsthema’s door de hele organisatie heen, we ontwikkelen leiderschap (op welk duurzaamheidsgedrag stuur je en hoe?), we verbeteren de sociale veiligheid of begeleiden een ambassadeursprogramma. 

Uitgebreide duurzaamheidsnulmeting

Afhankelijk van uw wensen, voeren we een nulmeting uit op technische, organisatorisch en/of cultuur- en gedragsmatige aspecten. Of op alle drie natuurlijk.

Een eerste stap hierin is het vaststellen van relevante SDG’s en CSR/MVO thema’s, maar ook van wet- en regelgeving die er is of die gaat komen (bijvoorbeeld de Europese Green Deal). 

U kunt van ons een haarscherpe analyse verwachten en concrete aanbevelingen waarbij we niet alleen het Wat aangeven maar ook het Hoe en het Waarom. In dit proces zoeken we naar de ‘Purpose’ van uw organisatie. Wat is jullie concrete bijdrage aan mens, natuur en klimaat?

Een uitgebreide nulmeting gaat bijvoorbeeld in op:

 1. Techniek:
  1. Als eerste brengen we uw primaire stromen in kaart (energie, grondstoffen, productieproces, producten en diensten, afval, emissies, (ge)bouwen, land-, watergebruik) en we bepalen uw CO2 footprint op scope 1, 2 en 3.
 2. Organisatie:
  1. Via een spiegelworkshop brengen we uw secundaire processen in kaart. Eerst vragen we relevante documentatie op die we reviewen. In de workshop brengen we structuur in processen, rollen en verantwoordelijkheden, communicatiestromen, risico management et cetera
 3. Cultuur en gedrag:
  1. Via een online enquête brengen we de percepties rond de organisatiecultuur in beeld, bijvoorbeeld rond leiderschap, bewustzijn, waarden en betrokkenheid. Daarnaast brengen we het bewustzijnsniveau in kaart rond duurzaamheidsthema’s.
  2. Via een rondgang en interviews vragen we achterliggende overtuigingen en waarden verder uit door check- en verdiepingsvragen.
  3. Via een workshop met interne stakeholders (MT, HSE, HR, OR) schetsen we een compleet beeld van de organisatiecultuur (wat wordt beloofd, hoe divers is de cultuur, hoe is de motivatie, wat zijn de competenties, wat zijn de gedeelde waarden, wat zijn de ethische afspraken, hoe is de sociale veiligheid)
  4. Tot slot spreken we met externe stakeholders en brengen we de reputatie in kaart, evenals het vertrouwen, betrokkenheid van de keten, samenwerking in de keten en betrokkenheid van de lokale gemeenschap.

Bespreken resultaten

De resultaten van de meting bespreken we met het management in een workshop. Hier brengen we vooral de impact en afhankelijkheid in kaart, de purpose, visie, missie, strategie, kernwaarden, business case en doelstellingen. Uiteraard kunnen we u begeleiden in de uitvoering van de ‘roadmap’ die vaak meerdere jaren beslaat. 

Wilt u klaar zijn voor de toekomst, gericht op een duurzame strategie? In het artikel Nieuw dienstenpakket omtrent Duurzaamheid, SDG’s, MVO, CSR, ESG leggen we uit waarom we ons hierop richten. Kader Group en D&F Consulting helpen u uw doelen waar te maken. Altijd een adviestraject op maat, passend bij uw situatie. Vraag direct een offerte aan. Dan nemen wij contact met u op om uw wensen te bespreken. 

Neem contact met mij op

versturen

Of bel ons direct op

076 5040 340

Contact opnemen
Offerte aanvragen

Artikelen

Brainsafe 2.0 Van hersenpan tot veiligheidsplan

Brainsafe 2.0® Van hersenpan tot veiligheidsplan gaat over veiligheidscultuur en veiligheidsgedrag in organisaties. Het boek bevat de nieuwste inzichten, modellen... lees verder

D&F werkt o.a. voor

/i/referenties/chemtura-netherlands-b.v..gif