Het Rad van Onfortuin

Vinden uw medewerkers het lastig om elkaar aan te spreken op onveilig gedrag? Het kan voor medewerkers bijvoorbeeld voelen alsof ze hun collega verlinken. Het spelen van een Safety Game zoals het Rad van Onfortuin is een ludieke manier om te oefenen met open communicatie. Want in iedere organisatie is wel iets wat iedereen vervelend vindt, maar nooit iemand zegt!

Het veiligheidscommunicatiespel

Het Rad van Onfortuin is een écht rad waaraan je draait, dit kan zowel live in groepsverband als ook online worden gespeeld. Afhankelijk van waar het rad stopt ontvangt de deelnemer een spelkaart met vraag. Door het spel te spelen oefenen we met:

  • welke complimenten we elkaar kunnen geven
  • welke (veiligheids) onderwerpen taboe zijn
  • hoe we op elkaar kunnen reageren zonder te oordelen
  • waar de grenzen liggen bij onacceptabel veiligheidsgedrag

Creëer een just culture

Met het Rad van Onfortuin werken collega’s aan een onderlinge sfeer van vertrouwen, kortom een just culture. Zonder oordeel luisteren we naar elkaar en moedigen we elkaar aan door het stellen van open vragen. Door openheid en eerlijkheid te belonen zijn medewerkers gemotiveerd om te vertellen over het signaleren van onveilige situaties en gedragingen. Dit spel kan leiden tot een toename in het doen van meldingen, hiermee creëer je een lerende organisatie.

Zelf draaien aan het Rad van Onfortuin?

Het Rad van Onfortuin is bij uitstek geschikt om te spelen tijdens een Veiligheidsdag of Veiligheidsweek, het is ook geschikt als interventie bij een Veiligheidscultuurverbeterprogramma.

Hoe fijn is het als medewerkers niet oordelen over elkaar maar elkaar juist helpen bij onveilige situaties? Naast het voorkomen van onveilige situaties helpt het ook verliezen van productie tegen te gaan. Wilt u hiermee aan de slag in uw organisatie boek dan het Rad van Onfortuin. Wij nemen contact met u op en samen met onze adviseur brengen we in kaart hoe wij uw praktijksituaties in het spel kunnen verweven.

Neem contact met mij op

versturen

Of bel ons direct op

076 5040 340

Contact opnemen
Offerte aanvragen

Artikelen

Brainsafe 2.0 Van hersenpan tot veiligheidsplan

Brainsafe 2.0® Van hersenpan tot veiligheidsplan gaat over veiligheidscultuur en veiligheidsgedrag in organisaties. Het boek bevat de nieuwste inzichten, modellen... lees verder

D&F werkt o.a. voor

/i/referenties/taqa-logo.png