Veiligheidscultuurspel

Het veiligheidscultuurspel is bedoeld om met een dwarsdoorsnede van de organisatie kritisch te kijken naar de huidige veiligheidscultuur en de gewenste veiligheidscultuur. Door een luchtige en zeer interactieve opbouw van de sessie is het effect en de opbrengst altijd boven verwachting.

Breng de gewenste veiligheidscultuur in kaart

Het veiligheidscultuurspel is een interactief groepsspel dat met de gehele organisatie, een dwarsdoorsnede van de organisatie of met individuele teams gespeeld kan worden. Hoe meer medewerkers bij het spel worden betrokken, hoe gemakkelijker de eerste stappen van de cultuurverandering zullen verlopen.

Doel van het veiligheidscultuurspel:

  • creëert een sterk verhoogd bewustzijn van de huidige veiligheidscultuur;
  • geeft een scherp beeld van de gewenste veiligheidscultuur;
  • levert een set concreet specifieke gedeelde overtuigingen, waarden en gedragingen (Gouden Veiligheidsregels) voor de toekomst te bepalen;
  • creëert draagvlak voor verandering.

Het resultaat is een blauwdruk voor de gewenste veranderingen. Hieraan kan een doelstelling worden gekoppeld inclusief een programma op maat om de stap naar de gewenste veiligheidscultuur te maken.

Hoe werkt het? 

Het spel wordt gespeeld in gemengde groepen van 15 tot 35 personen en kent vier spelrondes:

  1. Droom: Deze ronde gaat het over het verwoorden en verbeelden van de ideale veiligheidscultuur.
  2. Reflectie: Tijdens deze ronde wordt onderzocht waarom de gewenste en ideale veiligheidscultuur niet aanwezig is. Hierbij wordt gekeken naar de huidige organisatie en werkwijze , maar ook worden de persoonlijke barrières van alle spelers bespreekbaar gemaakt.
  3. Afscheid: In deze ronde wordt afscheid genomen van slechte gewoontes en/of processen. Door dit uit te spreken, wordt de eerste stap naar de nieuwe veiligheidscultuur in gang gezet. 
  4. Start: Tijdens deze laatste ronde worden op basis van de uitkomsten van alle voorgaande rondes afspraken gemaakt en acties geformuleerd om de nieuwe, gewenste veiligheidscultuur tot stand te brengen.

De resultaten van het veiligheidscultuurspel worden in een overzichtelijke en beknopte rapportage weergegeven. In dit rapport staan de bevindingen en aanbevelingen, die nauw aansluiten bij de heersende meningen en situaties, om tot uw gewenste doel te komen.

Klik hier voor een impressie van het veiligheidscultuurspel.

Meer informatie? Neem contact op

Wilt u meer informatie over het veiligheidscultuurspel of de mogelijkheden voor uw organisatie bespreken met onze adviseurs? Neem geheel vrijblijvend contact met ons op.

Bent u op zoek naar een spel om de sociale veiligheid of de communicatie in uw organisatie te verbeteren bekijk dan ook ons Feedbackspel.

Neem contact met mij op

versturen

Of bel ons direct op

076 5040 340

Contact opnemen
Offerte aanvragen

Artikelen

Brainsafe 2.0 Van hersenpan tot veiligheidsplan

Brainsafe 2.0® Van hersenpan tot veiligheidsplan gaat over veiligheidscultuur en veiligheidsgedrag in organisaties. Het boek bevat de nieuwste inzichten, modellen... lees verder

D&F werkt o.a. voor

/i/referenties/taqa-logo.png