Diensten Safety Leadership

Gedrag van leidinggevenden wordt vaak overgenomen door hun medewerkers. Zo ook als het gaat om veiligheid. Veilig werken door medewerkers begint met goed voorbeeldgedrag van hun leidinggevenden.

De kracht van Safety Leadership

Goede 'Safety Leaders' creëren veiligheidsbewustzijn bij hun medewerkers. Door het ontwikkelen van Safety Leadership in uw organisatie kunt u het gedrag, de houding en vaardigheden ten aanzien van veiligheid structureel verbeteren.

Kenmerken van goede Safety Leaders:

  • hebben kennis van het veiligheidsbeleid en dragen deze uit;
  • hebben een voorbeeldfunctie in veiligheidsgedrag;
  • stimuleren medewerkers om eigenaarschap te tonen bij veiligheidskwesties;
  • coachen hun team op veilig gedrag.

De belangrijkste leiderschapsprincipes zijn het ontwikkelen van een juiste basishouding, het scheppen van heldere verwachtingen, organiseren, leiding geven en sturen.

Implementeer een leiderschapsprogramma

Met een leiderschapsprogramma worden leidinggevenden opgeleid en/of gecoacht op technieken rondom gedragsbeïnvloeding. Zij leren op een doeltreffende manier het goede voorbeeld te geven, hun team te coachen en op een open en positieve manier aan te spreken. Door de open communicatie zal de sfeer verbeteren en zullen medewerkers een pro-actieve houding aannemen, waardoor de betrokkenheid wordt vergroot.

Het uitvoeren van veiligheidsrondes kan een goede start zijn van een leiderschapstraject waarbij u tevens kunt coachen op effectief leiderschap.

Neem contact op

Wilt u leidinggevenden actief inzetten bij het verbeteren van de veiligheidscultuur, maar weet u nog niet precies hoe? Neem geheel vrijblijvend contact op met onze adviseurs om de mogelijkheden te bespreken.

 

Bekijk hieronder verschillende leiderschapstrajecten om de veiligheidscultuur in uw organisatie te verbeteren.

 

  • Effectief Leiderschap

    Effectief leiderschap staat aan de basis van elk succesvol bedrijf. Leiderschap is niet statisch, maar juist dynamisch en passend bij de situatie. Een effectieve leider heeft zijn focus op de kracht van zijn werknemers, om dit te kunnen is lerend en creërend vermogen nodig.

  • Veiligheidsobservatierondes

    Het uitvoeren van veiligheidsrondes draagt bij aan de ontwikkeling van een sterke veiligheidscultuur en is essentieel om het gesprek over veiligheid te voeren. Hierdoor worden onderkende risico’s zichtbaar en groeit het veiligheidsbewustzijn.

Neem contact met mij op

versturen

Of bel ons direct op

076 5040 340

Contact opnemen
Offerte aanvragen

Artikelen

Leidinggeven in een technische omgeving

Dit boek is bedoeld voor jou als manager of leidinggevende in een technische omgeving. Leidinggeven in of aan een technische... lees verder

D&F werkt o.a. voor

/i/referenties/taqa-logo.png