Veiligheidsobservatierondes

Waar moet je nu precies op letten tijdens het lopen van een veiligheidsobservatieronde? Medewerkers die risico’s op een werkplek (h)erkennen en collega’s op een professionele manier aanspreken dragen bij aan een pro-actieve veiligheidscultuur en bijvoorbeeld certificering op de Veiligheidsladder of het voldoen aan de eisen vanuit de VCA. Door medewerkers in een training te laten oefenen met het (h)erkennen en observeren van risico’s wordt het voor hen eenvoudiger om een veiligheidsobservatieronde of werkplekinspectie uit te voeren.

aandacht voor het 'goede gesprek'

Naast theoriekennis over waarom veiligheidsrondes belangrijk zijn is het ook nodig dat een medewerker of leidinggevende weet wat hij of zij exact moet doen, dus de taak die erbij hoort. In een veiligheidsobservatieronde (VOR) training leren we deelnemers:

  1. herkennen en erkennen van risico’s (risicoherkenning)
  2. situaties en gedrag op de werkplek inschatten (risico analyse)
  3. hoe om te gaan met de risico’s
  4. hoe zij feedback kunnen geven aan een collega tijdens een open veiligheidsgesprek.

Veiligheidsobservatieronde of werkplekinspectie

Wat is het verschil tussen een veiligheidsobservatieronde en werkplekinspectie? Wat zijn risicofactoren en hoe herkent u die in de dagelijkse praktijk? Door te oefenen met de acht energiebronnen als instrument om risico’s te herkennen en te bespreken heeft u dit helder (ontwikkeld door D&F Safety Culture). U weet waarop u moet letten en heeft handvatten om een veiligheidsobservatieronde uit te voeren.

Wilt u met elkaar in gesprek gaan?

Medewerkers die met elkaar in gesprek gaan over onveilige situaties en elkaar een compliment geven bij veilig gedrag is écht mogelijk! Heeft u zin om hiermee actief te oefenen op de werkvloer? Neem contact op met D&F Safety Culture en loop samen met ons een veiligheidsobservatieronde in uw organisatie.

Neem contact met mij op

versturen

Of bel ons direct op

076 5040 340

Contact opnemen
Offerte aanvragen

Artikelen

Leidinggeven in een technische omgeving

Dit boek is bedoeld voor jou als manager of leidinggevende in een technische omgeving. Leidinggeven in of aan een technische... lees verder

D&F werkt o.a. voor

/i/referenties/liander-logo.png