Diensten Sociale veiligheid

Met plezier naar het werk gaan is belangrijk, zeker omdat veel mensen een groot deel van hun tijd doorbrengen op het werk. Het streven naar een sociaal veilige werkomgeving is daarom een belangrijk doel.

Helaas is het op de werkvloer niet altijd sociaal veilig en krijgen we negatieve reacties of afkeuring. Zelfs één op de vijf werknemers heeft weleens te maken met ongewenst gedrag als intimidatie, pesten, discriminatie, geweld of seksuele aandacht op de werkvloer.  

Just Culture

Sociale veiligheid is de gedeelde overtuiging dat medewerkers veilig zijn om sociale risico’s te nemen binnen het team. Een voorbeeld van sociaal risico nemen is een afwijkende mening verkondigen, een onveilige situatie te melden of een nieuwe aanpak uitproberen. Een cultuur waarin dit mogelijk is noemen we een Just Culture (David Marx, 2001). Het uitgangspunt van Just Culture is dat iedereen fouten maakt. Fouten zijn kansen om te leren en dienen niet te worden bestraft. Een Just Culture is een cultuur van vertrouwen en leren en waar gestreefd wordt naar het open en eerlijk delen van informatie over gemaakte vergissingen en fouten.

Creëer een veilige werksfeer

Medewerkers voelen zich fysiek en mentaal beter als zij werken binnen een sociaal veilige werksfeer. Investeren in een sociaal veilige werkomgeving levert uw organisatie veel op:

 • Verbetering van de samenwerking en het algemeen welbevinden
 • Verhoging van het werkplezier
 • Verhoging van de productiviteit
 • Verminderd ziekteverzuim
 • Betere bedrijfsresultaten

Aanpak

Sociale (on)veiligheid is een delicaat onderwerp dat vraagt om een accurate aanpak. Wij kunnen u helpen een cultuur te ontwikkelen waarin uw medewerkers open communiceren over gewenst en ongewenst gedrag en gezamenlijk bepalen welke normen en waarden leidend zijn en hier naar te handelen. 

Om de communicatie skills van uw medewerkers te oefenen en trainen hebben wij het Feedbackspel ontwikkeld. Daarnaast zijn wij gespecialiseerd in teamontwikkeling en bijvoorbeeld in het bestrijden van cynisme of een 'klaagcultuur'.

Professionele ondersteuning nodig? Neem contact op

Bent u benieuwd naar passende mogelijkheden om de sociale veiligheid in uw organisatie te verbeteren? Neem direct contact op voor een vrijblijvende kennismaking.

 

Bekijk hieronder verschillende mogelijkheden om sociale veiligheid op de werkvloer te verbeteren.

 • Teamontwikkeling

  Binnen teams ontstaan allerlei gewoontes en gebruiken, normen en waarden die cruciaal zijn voor de productiviteit van het team en het succes van de gehele organisatie. Daarom is het belangrijk om goed lopende teams verder te helpen en de bron van minder presterende teams aan te pakken.

 • Cynisme bestrijden

  Cynische medewerkers vormen een vervelend en soms hardnekkig probleem voor organisaties. Ze hebben weinig hoop op positieve veranderingen en creëren vaak een negatieve sfeer. Dit kan verbeteracties of veiligheidstrajecten in de weg staan. Wij kunnen helpen om cynisme op te sporen en aan te pakken.

Neem contact met mij op

versturen

Of bel ons direct op

076 5040 340

Contact opnemen
Offerte aanvragen

Artikelen

Leidinggeven in een technische omgeving

Dit boek is bedoeld voor jou als manager of leidinggevende in een technische omgeving. Leidinggeven in of aan een technische... lees verder

D&F werkt o.a. voor

/i/referenties/taqa-logo.png