Taak Risico Analyse

Een krachtig middel om samen met medewerkers afspraken te maken over veilige en onveilige handelingen is de Taak Risico Analyse (TRA). Een TRA is een systematische analyse van een taak met als doel mogelijke verliezen te identificeren en te elimineren, reduceren of beheersen. Door middel van een TRA observeert u menselijke handelingen op een gestructureerde wijze.

dÉ basis voor veiligheidsprocedures- en instructies

Met een TRA kunt u veiligheid kritische aspecten binnen een functie opsporen. Een goed uitgevoerde TRA is de basis voor veiligheidsprocedures- en instructies en voorlichting. Hierin komen concreet specifieke gedragsregels voor de taak te staan, dat is essentieel in uw organisatie. De TRA is op deze wijze een middel om incidenten te beperken.

Taak Risico Analyses zijn bestemd voor organisaties die willen starten en een verdiepende slag willen maken in uw veiligheidsprogramma. Het kan ondersteunend zijn voor de medewerkers van de technische dienst, of een verbetergroep die taken nog eens na ziet.

een TRA uitvoeren

Een TRA wordt uitgevoerd voor hoog risico werkzaamheden. Wij kunnen met u meekijken naar hoe medewerkers de deze werkzaamheden nog kunnen uitvoeren en zetten de TRA om in veiligheidsprocedures, -instructies, werkvergunningen en voorlichting. Hierbij wordt aandacht besteed aan de wet- en regelgeving en het veiligheidsbewustzijn binnen de organisatie. Zowel de theoretische achtergrond als de praktische invulling ervan wordt hierin meegenomen.

Plan van Aanpak & implementatie

De TRA methodiek beschikt over praktische handreikingen om een TRA optimaal in te kunnen zetten als element van de veiligheidscultuur. Wij voeren de TRA uit volgens een stappenplan van de vooraf vast gestelde taken. In een plan van aanpak verwerken we doeltreffende maatregelen voor de risicoreductie. Indien nodig trainen wij uw medewerkers conform de nieuwe werkmethodiek.

Ook kunnen wij u ondersteunen bij de uitvoering van een Laatste Minuut Risico Analyse (LMRA) om onveilige handelingen te voorkomen.

Contact met een adviseur

Heeft u vragen over een TRA of wilt u een TRA uitvoeren en/of risico reducerende maatregelen implementeren in uw organisatie? Neem direct contact op met onze adviseurs.

Neem contact met mij op

versturen

Of bel ons direct op

076 5040 340

Contact opnemen
Offerte aanvragen

Artikelen

  • 14 04
    Mindfulness - deel 6

    Heeft Mindfulness effect op ons veiligheidsgedrag? Het antwoord op deze vraag beschrijft veiligheidscultuurspecialist Marcel de Munck in dit 6e deel... lees verder

  • 17 03
    Motivatie is alles - deel 2

    In dit tweede deel van deze 7-delige artikelenreeks 'Werken aan een proactieve veiligheidscultuur' gaat Safety Culture expert Marcel de Munck... lees verder

Brainsafe 2.0 Van hersenpan tot veiligheidsplan

Brainsafe 2.0® Van hersenpan tot veiligheidsplan gaat over veiligheidscultuur en veiligheidsgedrag in organisaties. Het boek bevat de nieuwste inzichten, modellen... lees verder

D&F werkt o.a. voor

/i/referenties/taqa-logo.png