Veiligheidscommunicatie

Communicatie over veiligheid op is essentieel voor het stimuleren van veilig gedrag op de werkvloer en kan op talloze manieren worden ingezet. Een goed communicatieplan ondersteunt uw veiligheidsprogramma en verhoogt het veiligheidsbewustzijn van uw medewerkers. 

Communicatie is het smeermiddel van ieder veiligheidscultuurprogramma. Kleine interventies verspreid over het jaar dragen bij aan verandering en zorgen voor focus. De inzet van goede communicatie via diverse kanalen ondersteunen dit principe. Het zorgt voor meer momenten waarbij medewerkers herinnerd worden aan het doel door bijvoorbeeld een stukje informatie of een pakkend beeld.

Veiligheidscommunicatieplan

Met een communicatieplan kunt u ervoor zorgen dat er tijdig, op de juiste wijze en inspirerend wordt gecommuniceerd over het veiligheid. Een communicatieplan kan worden verdeeld in twee belangrijke elementen:

  1. Promotieplan
    Een effectief promotiebeleid ondersteunt de implementatie van uw veiligheidsbeleid  op een aansprekende, humoristische, visuele en inspirerende wijze. Door middel van promotie kan voor specifieke programma’s en thema’s kracht worden bijgezet. Ook bij wijzigingen of veranderingen kan (visuele) communicatie onveilige situaties voorkomen. Onderdelen van een promotieplan zijn bijvoorbeeld nieuwsbrieven, posters, toespraken, gadgets, buttons, films, wedstrijden, leaflets, memo’s en publicatieborden.
  2. Overlegstructuur
    Een periodiek werkoverleg is een geschikt communicatiemiddel om veiligheidsprocessen en veranderingen bespreekbaar te maken in groepen. Deze vorm van groepscommunicatie kan strategisch, tactisch of operationeel zijn.

Communicatie met beleving

D&F Safety Culture kan u helpen bij het opstellen van een gedegen veiligheidscommunicatieplan en de ontwikkeling van passende communicatiematerialen. Met de onze expertise, creativiteit, humor en scherpe ideeën voegen wij een effectieve beleving toe aan uw veiligheidscampagne. Van het plan tot aan de productie van de materialen, wij kunnen het hele traject uit handen nemen.

Een (online) veiligheidsdag of veiligheidsweek kan een goede aanvulling zijn in uw veiligheidscommunicatieplan om het thema Veiligheid jaarlijks een 'boost' te geven.

Neem contact op

Wilt u de communicatie over veiligheid in uw organisatie verbeteren? Neem geheel vrijblijvend contact op met onze adviseurs om de mogelijkheden te bespreken.

Neem contact met mij op

versturen

Of bel ons direct op

076 5040 340

Contact opnemen
Offerte aanvragen

Artikelen

E-book De Tafel van Ne9en©

Neemt u het boek liever mee in uw zak? Dat kan! Download De Tafel van Ne9en in e-book formaat. ... lees verder

D&F werkt o.a. voor

/i/referenties/taqa-logo.png