Opleiden interne auditoren Veiligheidsladder

Steeds meer bedrijven zijn serieus bezig met veiligheid. Vanuit de zorg voor medewerkers, vanwege maatschappelijke verantwoordelijkheid of met de motivatie te voldoen aan bepaalde eisen op het gebied van veiligheid opgesteld door ketenpartners. Om zicht te houden op de veiligheid en gezondheid binnen uw organisatie kunt u een veiligheidsaudit (laten) uitvoeren.

Interne veiligheidsaudit

De veiligheidsaudit is een uitstekende tool om op systematische en objectieve wijze de ontwikkeling van veiligheid en gezondheid binnen uw organisatie in kaart te brengen en daarbij een verbeterplan op te stellen. Veel bedrijven laten een veiligheidsaudit door een extern bedrijf uitvoeren, maar dat is niet altijd de meest effectieve manier. Een interne veiligheidsaudit is minstens zo effectief als een externe audit, mits goed uitgevoerd.

Het voordeel van een interne audit ten opzichte van een externe audit:

 • Kostenbesparend
 • U betrekt uw eigen mensen bij het beoordelen van de veiligheid in uw bedrijf, waardoor uw medewerkers meer kennis van de veiligheidssituatie in uw bedrijf krijgen.
 • U creëert meer draagvlak voor gerichte verbetermaatregelen door eigen mensen in te zetten.

Interne auditoren opleiden

Medewerkers hebben veel invloed op de veiligheid binnen uw organisatie. Om uw medewerkers te betrekken, kunt u ervoor kiezen om interne auditoren aan te stellen. Dit zijn medewerkers die zich extra bezighouden met de veiligheidscultuur binnen uw organisatie. D&F Safety Culture helpt u bij het opleiden en trainen van uw interne auditoren. Zo hebben wij een opleiding ontwikkeld op basis van de Veiligheidsladder.

VEILIGHEIDSLADDER© OPLEIDING INTERNE AUDITOREN

Met de Veiligheidsladder kunt u houding en gedrag op het gebied van veiligheid en gezondheid in een bedrijf objectief meten. De Veiligheidsladder is zeer geschikt voor zelfbeoordeling en heeft zich in de praktijk bewezen als effectief auditinstrument. De Veiligheidsladder is een certificeerbare norm en bestaat uit vijf treden. Hoe meer verantwoordelijkheid, reflectie en investeringen in veiligheid, hoe hoger de score. In de opleiding leren uw medewerkers dit instrument kennen en toepassen. Voor uw organisatie resulteert dit in goed voorbereide interne auditoren en een concreet verbeterplan.

ONDERDELEN OPLEIDING INTERNE AUDITOREN

 • Wat is een veiligheidscultuur en hoe kun je dit meten?
 • De stappen van een veiligheidsaudit
 • De Veiligheidsladder begrijpen en toepassen
 • Scoremethodiek inclusief rapportageformat
 • De belangrijkste interviewtechnieken; van open naar convergent
 • Valkuilen en persoonlijke tips voor interne auditoren
 • Effectieve aanbevelingen; de kunst van het verbeteren

VOORDELEN OPLEIDING INTERNE AUDITOREN

Omdat we de auditorentraining als incompany variant aanbieden, kunt u tijdens de training een afdeling of bedrijfsonderdeel daadwerkelijk laten auditen. Daarmee resulteert de training direct in een maatwerk verbeterplan voor deze afdeling.

De deelnemers leren en ervaren:

 • de eisen en achtergrond van de Veiligheidsladder kennen;
 • hoe ze de verschillende elementen op de veiligheidsladder kunnen scoren;
 • hoe ze met zinvolle aanbevelingen het veiligheidsbewustzijn in de eigen organisatie kunnen versterken;
 • de essentiële communicatieve vaardigheden die nodig zijn voor het uitvoeren van een onafhankelijke en effectieve audit.

MEER INFORMATIE opleiding interne auditoren

Wilt u meer weten over onze auditorenopleiding? Neem geheel vrijblijvend contact op met onze adviseurs.

 

Neem contact met mij op

versturen

Of bel ons direct op

076 5040 340

Contact opnemen
Offerte aanvragen

Artikelen

Brainsafe 2.0 Van hersenpan tot veiligheidsplan

Brainsafe 2.0® Van hersenpan tot veiligheidsplan gaat over veiligheidscultuur en veiligheidsgedrag in organisaties. Het boek bevat de nieuwste inzichten, modellen... lees verder

D&F werkt o.a. voor

/i/referenties/arie-hollenberg-logo.png