Veiligheidscommunicatieplan

Naast de wil om de veiligheid op de werkvloer te verbeteren zijn er vanuit de overheid ook verplichtingen waar u als organisatie aan moet voldoen. Veiligheid is een steeds meer besproken onderwerp, waarbij de beleving niet lijkt samen te gaan met de feitelijke ongevallen. De communicatie over veiligheidsrisico’s zodat het veiligheidsbewustzijn wordt verhoogd is daarbij ontzettend bepalend. Met een gericht communicatieplan voor de arbeidsveiligheid maakt u veiligheidsprocessen en -projecten bespreekbaar in alle lagen van de organisatie.

Wat kunt u verwachten van het communicatieplan

Een communicatieplan is een aanvulling op het veiligheidsbeleid en omschrijft de details van de communicatie, zoals belangrijke milestones of veranderingen waarover u wilt communiceren, naar wie en wanneer. Hierbij wordt vastgesteld wie verantwoordelijk is voor welk deel van de communicatie. Met een team in uw bedrijf waarin alle sleutelfuncties zijn vertegenwoordigt werkt u samen met D&F Safety Culture aan het communicatieplan. Met als uitgangspunt dat het communicatieplan geen doel op zich is, maar het veiligheidsprogramma ondersteunt.

In het communicatieplan maken we onderscheid tussen 2 vormen van communicatie:

1.Promotie

Promotie in het communicatieplan houdt in dat u door middel van nieuwsbrieven, posters, toespraken, gadgets, wedstrijden, team activiteiten, etc., op een humoristische, aansprekende, visuele en inspirerende manier:

  • Bijdraagt aan de implementatie van beleid
  • Bijdraagt aan een veranderingen in de veiligheidscultuur

2.Veiligheid in de overlegstructuur

Ook de overlegstructuur heeft een belangrijke invloed op de veiligheid in de organisatie. Op alle organisatieniveaus is het een geschikt middel om het onderwerp bespreekbaar te maken in groepen. Daarom kijken we naar de in- en output van een overleg. De output op strategisch niveau kan bijvoorbeeld de input zijn voor een overleg op operationeel niveau en andersom.

Uw motivatie

Of u nu intrinsiek gemotiveerd bent om de veiligheid op de werkvloer te verbeteren, of als uitgangspunt heeft om te voldoen aan de eisen vanuit de overheid; een veiligheidscommunicatieplan is altijd een goed idee. Het wordt doorgetrokken door alle lagen van de organisatie zodat de hele organisatie hiervan op een hoger niveau wordt gebracht als het gaat om veiligheidsbewustzijn en communicatie. Met als resultaat:

  • Betere interne (en externe) communicatie
  • Meer duidelijkheid over veranderingen in beleid
  • Het veiligheidsbewustzijn wordt verhoogd
  • Meer samenwerking en begrip tussen verschillen afdelingen en lagen in de organisatie

Het veiligheidscommunicatieplan opstellen

Omdat iedere organisatiecultuur haar eigen kenmerken heeft is geen enkel project hetzelfde. Daarom maken we altijd een oplossing op maat die werkbaar is voor u in de dagelijkse praktijk. Dat betekent dat we de huidige activiteiten en processen meenemen in alles wat we doen. Wilt u beter en effectiever communiceren over veiligheid bij u in de organisatie? Laat D&F Safety Culture uw partner zijn bij het opstellen en uitvoeren van een communicatieplan.

Neem contact met mij op

versturen

Of bel ons direct op

076 5040 340

Contact opnemen
Offerte aanvragen

Artikelen

Leidinggeven in een technische omgeving

Dit boek is bedoeld voor jou als manager of leidinggevende in een technische omgeving. Leidinggeven in of aan een technische... lees verder

D&F werkt o.a. voor

/i/referenties/vopak-logo.jpg