Contractor Safety Management

Contractor Safety Management is een essentieel onderdeel als bouwsteen in uw complete veiligheidsmanagement. Het bewaakt de veiligheid van werkzaamheden die worden uitgevoerd door derden, zogeheten contractors. Een contractor kan een extern bedrijf zijn die een klus op in uw organisatie uitvoert of bijvoorbeeld een leverancier of monteur van een machine. In de praktijk hebben de contractor medewerkers een verhoogde kans op werkongevallen.

Risico's van contractors

Bij een bouw of verbouwing zitten de grootste risico’s voor u en de contractor. De spanning ontstaat vaak al in het inkoop- of tendertraject waarin de contractor onder druk wordt gezet om het werk voor een zo laag mogelijk budget uit te voeren. Een opdracht staat daardoor vaak onder tijds- en budgetdruk, wat de veiligheid meestal niet ten goede komt. Heeft u controle over de veiligheid van werkzaamheden die door derden worden uitgevoerd?

Bewaak de Veiligheid van contractors

U kunt de veiligheid van uw contractors bewaken door uw bedrijfsrisico’s in kaart te brengen en per afdeling specifiek te maken. De bedrijfsregels die overkoepelend zijn voor veiligheid in uw organisatie worden altijd gedeeld met de contractor. Laat contractors meedenken in het concept en verwerk deze input in uw procedure. Hierdoor ontwikkelt u een gedragen systeem dat erkend wordt door de contractor’s en worden de risico’s geminimaliseerd.

Elementen van Contractor Safety Management zijn:

 • contractor management beleid;
 • risicoanalyse en wijze om deze te delen met de contractor en vraagt om zijn input;
 • indien nodig een Veiligheid & Gezondheidsplan;
 • contractor selectie en audit methodiek inclusief de verwacht voor veiligheid;
 • instructie film met een toets, waarbij de opgedane kennis nuttig is;
 • registratie systeem. Waarin wordt vastgelegd wie de toets en training heeft gemaakt;
 • gedegen inwerkprogramma en begeleiding;
 • toezicht en doeltreffende instructies voor de uit te voeren taak ;
 • doeltreffende regels waardoor het naleven van veiligheid mogelijk wordt;
 • regels die voor alle medewerkers hetzelfde zijn (dus ook eigen personeel);
 • doeltreffend werkvergunningstelsel met een lototo systeem (met toezicht);
 • Taak Risico Analyse (TRA) voor hoog risicowerkzaamheden en of zeldzame taken;
 • gebruik een gedragen en eenvoudig Laatste Minuut Risico Analyse (LMRA) kaart
 • contractor feedback naar hoe hij de communicatie ervaart en leer daarvan;
 • melding en incidenten formulier voor de contractor;
 • incidenten rapportage indicator ook met de contractor;

Contractor audit

Met een contractor audit toetst u of uw contractors voldoende zijn geïnformeerd over de mogelijke risico’s die verbonden zijn aan het werk en of de beheersmaatregelen goed zijn ingericht. Voer deze audit eens per jaar of twee jaar een audit uit voor iedere contractor. Dit kan bijvoorbeeld op basis van de Veiligheidsladder. Voordeel hiervan is dat de veiligheidsprestaties van contractors met elkaar vergeleken kunnen worden.

Hiernaast kunt u een beloningssysteem inrichten. Beloon de goede veiligheidsprestaties van een contractor, bijvoorbeeld door de contractor te promoveren naar ‘preferred supplier’.

Om samen de verantwoordelijkheid te kunnen nemen voor een gedegen en veilige manier werken helpen wij met u om contractor management in te richten. Samen met u kijken wij naar wat u al heeft ingericht en of dit voldoet of aangepast dient te worden.

Ondersteuning van D&F

Wij kunnen u helpen en adviseren bij de inrichting van uw Contractor Safety Management. Samen met u kijken wij naar wat u al heeft ingericht en of dit voldoet of aangepast dient te worden. Uitgangspunt is een gedegen systeem waarin de risico’s bij voorbaat zijn afgedekt en de veiligheid van contractors is geborgd.

Neem contact op

Wilt u meer informatie over Contractor Safety Management of bent u benieuwd naar de mogelijke ondersteuning van onze specialisten? Neem geheel vrijblijvend contact met ons op.

Neem contact met mij op

versturen

Of bel ons direct op

076 5040 340

Contact opnemen
Offerte aanvragen

Artikelen

Leidinggeven in een technische omgeving

Dit boek is bedoeld voor jou als manager of leidinggevende in een technische omgeving. Leidinggeven in of aan een technische... lees verder

D&F werkt o.a. voor

/i/referenties/chemtura-netherlands-b.v..gif