Leren van incidenten

Uit incidenten zijn vaak interessante lessen te leren, verhoog daarom het leereffect van incidenten. Dit helpt u om gerichte acties te bepalen, maatregelen te treffen en interventies in te zetten.

Fouten kunnen leiden tot incidenten. Organisaties met een sterke veiligheidscultuur sturen op het leren van fouten op organisatieniveau en individueel niveau. Het goede gevolg hiervan is dat zij stapsgewijze aanpassingen kunnen doorvoeren in regels, werkwijzen en het veiligheidsbeleid, maar ook in veiligheidscultuurprogramma's om het gedrag en de denkpatronen van medewerkers positief te beïnvloeden.

Dubbelloops leren

Dubbelloops leren is een methode waarbij een organisatie ook de achterliggende regels bijbehorende inzichten van (bijna) incidenten ter discussie stelt. Het grote voordeel van dubbelloops leren is dat de acties op het juiste hiërarchische niveau worden opgepakt. Dit voorkomt ellenlange actielijsten en acties die te lang blijven liggen. Dubbelloops leren past bijvoorbeeld prima in een meldingsprocedure. Een melding op werkvloerniveau wordt opgelost en gecommuniceerd op werkvloerniveau. De melding gaat echter ook naar een hoger niveau waar een overzicht van alle meldingen in de organisatie wordt bijgehouden. Indien nodig worden structurele oplossingen ontwikkeld voor meldingen die vaker voorkomen. Een bijkomend voordeel is dat het kan eenvoudig worden ingebouwd in bestaande procedures en werkwijzen.

Drieslag leren

Het drieslag leerproces is een krachtig borgingsinstrument en gaat nog een stap verder dan dubbelloops leren. De derde slag is doorpakken op het hoogste niveau, waar trendanalyses van meldingen en incidenten worden uitgevoerd die kunnen leiden tot aanpassingen in het veiligheidsbeleid. Dit is een werkwijze die organisaties kunnen invoeren om optimaal te leren van fouten. Drieslag leren kan ervoor zorgen dat uw organisatie zich optimaal ontwikkelt door te leren van incidenten en fouten. Hierdoor verandert uw organisatie in een lerende organisatie.

Wilt u leren van incidenten?

Een lerende organisatie is een organisatie die zich continu aanpast aan veranderingen in haar omgeving. Met onze kennis en expertise op het gebied van veiligheidsmanagement, veiligheidscultuur en veiligheidsgedrag kunnen wij u adviseren en assisteren bij de implementatie van een passende leermethodiek. 

Komen er in uw organisatie wijzigingen voor die kunnen leiden tot veranderingen in veiligheidsprocessen? Dan kunnen wij u naast een leermethodiek ook helpen om deze veranderingen op de juiste wijze te beheersen en de veiligheid te borgen door middel van Management of Change.

Neem contact op

Benieuwd naar de mogelijkheden? Neem dan geheel vrijblijvend contact op met onze adviseurs.

Neem contact met mij op

versturen

Of bel ons direct op

076 5040 340

Contact opnemen
Offerte aanvragen

Artikelen

Leidinggeven in een technische omgeving

Dit boek is bedoeld voor jou als manager of leidinggevende in een technische omgeving. Leidinggeven in of aan een technische... lees verder

D&F werkt o.a. voor

/i/referenties/chemtura-netherlands-b.v..gif