Pro-actief veiligheidsbeleid

Met een pro-actief veiligheidsbeleid richt u zich zodanig op het nadenken en handelen van medewerkers in een organisatie dat afwijkingen en incidenten worden voorkomen en verbeteringen continue worden doorgevoerd.

Bedrijven die pas in actie komen rondom veiligheid als reactie op een afwijking of incident lopen vaak achter de feiten aan en zijn vooral bezig met 'brandjes blussen'. Hierdoor is er weinig ruimte en tijd voor daadwerkelijke verbetering of vernieuwing van het veiligheidsbeleid.

Een pro-actief veiligheidsbeleid is gericht op:

  • Risicomanagement
    De preventie van afwijkingen die kunnen leiden tot incidenten, ongevallen, letsels, schades, klachten, storingen en problemen.
  • Verbeter- en verandermanagement
    Het identificeren en doorvoeren van verbeteringen of vernieuwing. 

Pro-activiteit werkt bovendien kostenverlagend, omdat de organisatie haar processen beter onder controle heeft. 

Pro-actief handelen

Als u de afwijkingen en incidenten kunt beïnvloeden, verlaagt u de kans op verliezen. Dus het loont om uw aandacht op deze pro-actieve activiteiten te richten. Pro-actief beleid is erop gericht om het aantal gebeurtenissen omlaag te brengen door medewerkers eerst pro-actief te laten nadenken en daarna pro-actief te laten handelen. Hoe effectiever het veiligheidsbeleid en het veiligheidsgedrag, hoe minder afwijkingen.

Het bewustmaken van pro-actief handelen kan leiden tot een andere manier van denken in uw organisatie. Door van pro-actief handelen een gedeelde overtuiging te maken wordt het onderdeel van de veiligheidscultuur.

Ondersteuning van D&F 

Onze specialisten kunnen u helpen bij het opzetten van een pro-actief veiligheidsbeleid die zich tevens richt op pro-actief gedrag van uw medewerkers. Door middel van coaching en gedragsbeïnvloeding richten wij op pro-actieve activiteiten, zoals het melden van ongewenste situaties, sociale veiligheid in het werkoverleg, observatievaardigheden, ontwikkelen van veiligheidsbewustzijn, oplossen van problemen en het stimuleren van dialoog rondom kernwaarden en basisgedragsprincipes. Daarnaast helpen wij u om de aandachtspunten en verbeteringen die hieruit naar voren komen structureel door te voeren in uw veiligheidsbeleid.

Meer weten? Neem contact op

Wilt u meer weten over de optimalisatie naar een pro-actief veiligheidsbeleid en hoe u het veiligheidsgedrag van uw medewerkers hierin mee kunt nemen? Neem geheel vrijblijvend contact op met onze adviseurs.

Bekijk ook onze andere diensten op het gebied van veiligheidsmanagement en het verbeteren van de veiligheidscultuur.

Neem contact met mij op

versturen

Of bel ons direct op

076 5040 340

Contact opnemen
Offerte aanvragen

Artikelen

Leidinggeven in een technische omgeving

Dit boek is bedoeld voor jou als manager of leidinggevende in een technische omgeving. Leidinggeven in of aan een technische... lees verder

D&F werkt o.a. voor

/i/referenties/vopak-logo.jpg