Stimuleer veilig gedrag met een compliment

01/03/2020

Vandaag, 1 maart 2016, is het de 14e Nationale Complimentendag. Complimenten voor veilig gedrag werken beter dan het afstraffen van onveilig gedrag. Waar komt dat vandaan?

het menselijk brein

anatomie hersenenIn ons brein zetelt de nucleus accumbens, ook wel het genots- of beloningscentrum genoemd. Hier ontspruiten onze emoties, zoals verlangen, passie, motivatie en genot. De nucleus accumbens is ook verantwoordelijk voor verslavingsgedrag.

Als we een compliment krijgen van onze baas of collega of we hebben een oplossing bedacht voor een probleem, dan geeft dat een goed gevoel. Dit fijne gevoel wordt gegenereerd in de nucleus accumbens. Gedrag waar we ons fijn bij voelen of wat ons een voordeel oplevert, zullen we in de toekomst vaker laten zien (dit is de kern van operante conditionering).

de positieve intentie achter gedrag

D&F laat haar cursisten aan den lijve ondervinden hoe operante conditionering werkt. Ieder gedrag heeft tenslotte een positieve intentie, dus ook onveilig gedrag. Wat wordt voor u mogelijk als u de positieve intentie achter onveilig gedrag achterhaalt? Laat dus geen gelegenheid onbenut om iemand op iets goeds te betrappen.

Wat zou er gebeuren met uw veiligheidscultuur als uw management actief op zoek gaat naar veilig gedrag om dit uitgebreid te belonen?

onderzoek de veiligheidscultuur in uw bedrijf

D&F heeft een methodiek ontwikkeld om de veiligheidscultuur in uw organisatie te meten. Dit heeft de naam Barometer Veiligheidsklimaat gekregen, klik hier voor meer informatie over hoe de Barometer Veiligheidsklimaat in de praktijk werkt.

aan de slag met gedragsbeïnvloeding

Door veiligheidsbewuste medewerkers wordt de veiligheid in uw organisatie aanmerkelijk vergroot. Risico’s worden eerder (h)erkend, opgelost en gemeld. In de training gedragsbeïnvloeding leert de leidinggevende hoe hij/zij het  veiligheidsgedrag van de medewerkers kan beïvloeden. De eerstvolgende training vindt plaats op: 29 maart 2016.

neem contact op

  • Het artikel is geschreven door: Gerd-Jan Frijters, Oprichter & Eigenaar D&F Group. Mail hem gerust voor meer informatie of gewoon om een reactie te geven: gj.frijters@denf.nl
  • Voor meer informatie over het volgen van een training neemt u contact op met Marieke van den Wijngaard: m.vandenwijngaard@denf.nl en via telefoonnummer: 076-5040340.

Neem contact met mij op

versturen

Of bel ons direct op

076 5040 340